Autismecenter Vest har, siden etableringen i 2014, arbejdet med udvikling af indsatser, der understøtter og åbner nye horisonter for unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelser(ASF), samt tilstødende udfordringer. Disse tiltag har bidraget til forbedringen af livskvaliteten for målgruppen, ved at adressere specifikke behov gennem skræddersyede forløb og tilbud.
Autismecenter Vest er en vigtig del af Langvadbjergfonden, som blev etableret tilbage i 2011 af Autismeforeningens Kreds Midtvest.
Langvadbjergfonden har bl.a. det overordnede formål at fremme og videreformidle viden om autisme.
Arbejdet er afgørende for at skabe et mere forstående og inkluderende samfund for personer med autisme og deres pårørende.
Vi ser autisme som en gennemgribende udviklingsforstyrrelse, der indebærer unikke kognitive forudsætninger og en særlig kognitiv stil. Med dette udgangspunkt fokuserer vi på de områder, der ofte er udfordrende for personer med autisme, såsom:
Samtidig anerkender vi, at mennesker med samme diagnose er vidt forskellige og har deres egne forudsætninger, ressourcer, ønsker, drømme og mål. Mange oplever desuden følgetilstande som ADHD, stress, depression, angst og belastningstilstande, hvilket vi tager højde for i vores faglige tilgang.
Vi arbejder derfor individuelt og tager altid udgangspunkt i den enkeltes unikke situation. Indsatsen baseres på en grundig kortlægning og analyse af personens forudsætninger og relevante forhold.
I vores arbejde anvender vi ikke én fast metode. Valget af metode eller strategi tilpasses altid den enkelte person, den specifikke udfordring og konteksten. Fælles for vores metoder er dog, at de er erfaringsmæssigt effektive for mennesker med autisme, og at de tager udgangspunkt i autismens styrker frem for at modarbejde dem.
Vores medarbejdere har generelt lang erfaring og høje kvalifikationer indenfor autismeområdet. Vi har en bred sammensætning i medarbejdergruppen, både ift. grunduddannelse, alder og spidskompetencer. Eksempler på grunduddannelse kan være social/special pædagog, underviser, ergoterapeut, IT-ingeniør, tømrer.
Derudover har vi tilknyttet faste gæstelærere i vores STU, hvor det er relevant for faget og eleverne. Eksempler på spidskompetencer er IT- og læringsteknologi, forskellige slags håndværk, samt mange års erfaring med pædagogisk udredning, samtaler og undervisning af fagfolk, og tidligere VISO-specialist.
Medarbejdere med forskellige specialistkompetencer gør os i stand til at tilbyde skræddersyede forløb, der giver den enkelte de bedst mulige betingelser for at udvikle sig.
Vi er kontinuerligt opsøgende på ny viden indenfor autismeområdet og arbejder løbende med kompetenceudvikling, så vores medarbejdere har opdateret og relevant viden.