Til Kommuner - Klar til Start
Kernen i KLAR TIL START er at give den enkelte borger et kompetenceløft, såvel fagligt som socialt, således at han eller hun bliver helt eller delvist selvforsørgende og i det hele taget opnår en højere grad af selvhjulpenhed.
Målgruppen er moderat- til højtfungerende unge og voksne, ofte uden kompetencegivende uddannelse og for nogle uden folkeskoleeksamen, som pga. deres autisme har haft svært ved at få ansættelse i virksomhed. KLAR TIL START kan også være et alternativ til førtidspension og lange ressourceforløb.
Der er flere indgange til KLAR TIL START, både via LAB, STU og serviceloven.
Når kommunen visiterer til KLAR TIL START har den kommende virksomhed allerede garanteret fastansættelse når kandidaten har gennemført forløbet, hvilket lykkedes for 80% af alle visiterede.
Forløbet foregår i virksomheden, hvor kandidaten bliver sidemandsoplært af personlig vejleder, som er specialuddannet indenfor autisme og oplært i virksomhedens arbejdsopgaver.
Forløbet indledes med 12 ugers observationsperiode, hvor formålet er et udarbejde forslag til plan for det efterfølgende udviklingsforløb i forhold til arbejdsområder, beskæftigelsesgrad og estimat på forløbets samlede varighed. I samarbejde med virksomhed og med inddragelse af kandidaten selv, afprøves og vurderes kandidatens kompetencer via forskellige arbejdsopgaver. Der udarbejdes en rapport, og afholdes møde mellem kandidat, kommune og vejleder hvor rammerne for udviklingsforløbet aftales.

Klar til Start

Udviklingsforløbets længde er individuelt og varer som udgangspunkt 3-12 måneder. Kandidaten trænes af sin vejleder i de aftalte opgaver og sideløbende arbejdes der med kommunikative og sociale kompetencer, samt stresshåndtering i den grad, det er relevant for den enkelte. Der arbejdes ligeledes med selvforståelse og selvstændighed, så kandidaten efterhånden integreres med arbejdspladsens leder og medarbejdere.
Hver 12. uge udarbejder vejleder status og progressionsskemaer, som sikrer kommune indblik i forløb og udvikling.
Ved afslutning udarbejdes en samlet rapport, der indeholder kandidatens praktiske- og personlige kompetencer, aktuelle beskæftigelsesgrad, og anbefalinger til eventuelle særlige hensyn, der er med til at sikre kandidatens trivsel, også på lang sigt.
Rapporten er grundlag for evt. indstilling til rehabiliteringsmøde, med henblik på godkendelse til fleksjob.
Overgang til job er individuel og der udarbejdes retningslinjer for udslusningsforløbet, der er afgørende for en god start i ansættelsen og et varigt ansættelsesforhold.
Hvis du/I ønsker mere information er I altid velkomne til at kontakte Autismecenter Vest, for aftale om uforpligtende informationsmøde. Vi kommer også gerne til jer, hvis I er flere der ønsker information om forløbet.